https://www.traditionrolex.com/5

https://www.traditionrolex.com/5

Tillandsia.hu - Tillandsia sarjakkal kezdődik minden. Mindig keresgélj a kötözetlenek között!
Tillandsia.hu
0
...
Tillandsia sarjakkal kezdődik minden. Mindig keresgélj a kötözetlenek között!
2021.
szept. 20.

Tillandsia sarjakkal kezdődik minden. Mindig keresgélj a kötözetlenek között!

Tillandsia sarjakkal kezdődik minden. Mindig keresgélj a kötözetlenek között! Kínálatunkban a kötözetlen tillandsiák mindig is abba a szegmensbe tartoztak melyek a legnagyobb népszerűségnek örvendtek és örvendenek ma is. Ennek vélhetően az az oka, hogy aki ezekből választ az vagy komoly gyűjtő és egy-egy gyűjteményes darabja hiányzik vagy kreatívabban fogja fel a dolgot és a saját maga applikációs elképzeléseihez keres szép növényeket. Bárhogyan is legyen aki sarjakat vagy kötözetlen tillandsiákat keres az már többé kevésbé vagy egészen konkrétan tudja mit szeretne és nem most nyúl először epifiták felé. Pedig elsőre is nagyon menő dolog ezekből választani és a csodát magunkkal vinni az enteriőrbe tillandsiák képében. Az alábbiakban pár példát mutatunk nektek, milyen növényeket találsz ebben a kínálatban - persze a lista nem csak teljes nem lesz de tényleg csak ízelítő!

Első példaként lássuk a Tillandsia butzii - t akit a "kezdő" tillandsia kedvelők sokszor kevernek össze a Tillandsia bulbosa - val ami a két növény hasonló formájával és termetével magyarázható - jóllehet a bulbosa inkább egységes zöld színnel jelenik meg mint mintával. A butzii egyébként tipikusan egy olyan epifita, mely nem hiányozhat egy gyűjteményből sem és ez nem csak eleinte igaz - amikor az első növényeket szerezzük be, hanem később is amikor már az ínyencebbek telepekben gondolkodnak sokszor és elő - elő húznak egy - egy idős butzii telepet ami számos sarjból áll már.

 

Tillandsia butzii:

Elterjedése Közép - Amerikában, Mexikótól Panamáig jellemzően 1000 - 2300 m - es magasságban van. A levélrozettában, a levelek alapja kiszélesedik, így dekoratív hagymaszerű formát vesz fel. A faj a félárnyékot, és a kissé párásabb környezetet kedveli. Piros kalászából, lila színű virágokat hoz. Népszerű kedvence a tillandsia kedvelőknek termete és levél mintázata miatt is.

 

Egy mási kitűnő példa a Tillandsia caput-medusae, ha a könnyen tartható tillandsiákról beszélünk és nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy esetében különösen számít az idő. Az idő, mert lasan növekszik végleges méretére pedig akkor igazán lélegzetelállító egy - egy egyed. Szóval érdemes minél hamarabb beilleszteni gyűjteményünkbe, hogy ha nem szeretnénk túl sokat várni arra, hogy legyen egy korrekt növényünk belőle. A caput-medusae (mint sok más epifita) az év egészében szépen mutat - köszönhetően impozáns megjelenésének is de különösen dekoratív az alatt az idő alatt amíg kineveli kalászát és kinyílnak abban rejlő virágai. Az elvirágzást követően a kalász rész még sokáig "mutat" a növényen így esetenként akár hónaokig is élvezhetjük ennek a folyamatnak a látványát.

 

Tillandsia caput-medusae:

Közép - Amerikai elterjedésű faj, mely 2500 m-es magasságig fordul elő. Ezüstös színe utal szárazságtűrő képességére. Kalásza piros, a fejlett növények kalásza gyakran elágazó, lila virágokkal nyílik.

 

A Tillandsia fuchsii - k világa picit több rutint követel meg a gyűjtőktől mint mondjuk egy aeranthos vagy albida. Ennek a szinte hajszálvékony levelek az okai amiknél fontos a kiegyensúlyozott fényviszonyok megteremtése (a növény igényeinek megfelelően). Megjelenése akkor a legszerethetőbb mikor finom kis virágszárát elkezdi kinevelni és azt követően bontogatni apró virágait. Ilyenkor nem lehet neki ellenállni és nem is kell...

 

Tillandsia fuchsii forma gracillis:

Mexikóban honos ez a kis tűpárna szerű növényke, ott fákon vagy sziklákon megtelepedve él. Cérnaszál vékony szürke levelekkel rendelkezik, szereti a sok napfényt és a meleget, a szárazságot is jól tűri. A virágszár hosszan kiemelkedik a levelek közül, piros színű, mint a fellevelek a virágok pedig lilák, hosszúak és csőszerűek. Télen a 16-21 Celsius fok szükséges számára, ügyelve arra, hogy ne öntözzük túl, mert könnyen tönkremehet a pangó víztől.

 

A Tillandsia melanocrater var tricolor egy nagy kedvence a virágkötőknek, a növényfal építőknek de még a gyűjtőknek is. Hogy ennek mi lehet az oka azt azért is nehéz lenne megmondani mert mindenki más választ ad erre a kérdésre. Valószínűleg több oka is van népszerűségének. Termete és állása kezelhető és egyszerűen minden módon applikálva vagy kihelyezve jól mutat és bár nem feltétlen könnyű elérni, hogy virágozzon is de, ha virágzik természetesen akkor a legszebb. Tartási igényeinek köszönhetően nem egy túl bonyolult növény - lehet ez is közrejátszik közkedveltségében.

 

Tillandsia tricolor var. melanocrater syn. Tillandsia melanocrater var. tricolor:

Elterjedési területe Közép - Amerika - Guatemalától Panamáig tart, ahol 70- 1500m - es magasságban fordul elő. Levelei a tengelyszár körül spirálisan rendeződnek; élénk zöld színűek; merevek, kemények. Elágazó virágzatában a fellevelek szorosan állnak, lapos kalászt alkotnak. Virágzáskor a virágszár és a fellevelek pirosra színeződnek, maguk a virágok lila színűek.

 

A Tillandsia velickiana a telepeket gyűjtők növénye. Ha idővel is de látványos és szépen fejlett telepeket alkot és ilyen megjelenésében már igazi csodának számít. Nem lehet csodálkozni azon, ha elfogult velük szemben egy gyűjtő mert egy velickiana telep nem csak értékes de rangos helyet érdemel egy - egy tillandsia gyűjteményben.

 

Tillandsia velickiana:

Elterjedési területe Guatemala, ahol körülbelül 2000m - es magasságban fordul elő. Levelei a tengelyszár körül spirálisan rendeződnek; zöldes - szürkés színűek; pikkelyszőrösek. Rövid virágszáron hozza virágzatát, melyben a fellevelek tömötten állnak, rózsaszínűre színeződnek. A fellevelek alól előbújó virágok halvány lila színűek. Sarjakat nevelve idővel dekoratív telepet alkot.

 

Természetesen a fent említett néhány tillandsia csak pár példa ezekre a változatos epifita csodákra. Növényházunkban és webáruházunkban gazdag kötözetlen sarj kínálat tekinthető meg és vásárolható meg. Mindig van újdonság és gyakran van virágzó példány közöttük.

 

 

Ha megtekintenéd kötözetlen tillandsia kínálatunkat kattints ide vagy a képre!

0 hozzászólás

Új hozzászólás

https://www.traditionrolex.com/5